Met de derden regel trekt jouw foto de aandacht

derdenregelPP2.jpg

Zo maak jij je foto nét even interessanter!

VERSCHILLENDE MANIEREN

Je ziet een prachtig beeld en wilt het graag vangen met je camera. Maar als je door je venstertje kijkt, kun je het kader op heel veel verschillende manieren indelen. Een beetje naar links en je hebt je onderwerp precies in het midden. Maar een beetje aan de zijkant is juist ook wel weer mooi. Je wilt de lucht laten zien, maar ook die mooie zee. Lastig hè? Ik help je met een hele simpele, gouden regel: de derden-regel. 

NEGEN VAKKEN

Het werkt heel simpel. Verdeel in je hoofd je kader met drie lijnen in negen vlakken, met drie keer drie lijnen. Zoals hier: 

Verdeel je kader met drie lijnen in 9 vakken

Verdeel je kader met drie lijnen in 9 vakken

Je probeert nu het onderwerp van je foto op één van die lijnen te krijgen, of in elk geval op een snijpunt van die lijnen. Je hoeft niet precies op de millimeter op de lijn te zitten, maar wel dicht in de buurt. Als je nog meer onderwerpen in de foto op een lijn kunt krijgen, dan is dat helemaal mooi. 

INTERESSANTER

Kijk maar eens naar bovenstaande foto. Het meisje staat op een lijn, maar ook de overgang van de hei naar het bos zit (bijna) op een lijn. Daarmee wordt de foto meteen veel interessanter dan als je het meisje verticaal in het midden had gezet en de heiderand horizontaal in het midden. 

De rechter foto trekt de aandacht

De rechter foto trekt de aandacht

Zie je wat ik bedoel? De foto links is best leuk, maar er staat ook veel op wat niet zo interessant is. Het is een prima familiekiekje, maar de foto rechts trekt pas de aandacht. In dit geval heb ik de grasrand juist wat lager gehouden, omdat ik veel van de bomen en het licht wilde laten zien. Het gezinnetje staat mooi op een verticale lijn en de grasrand op een horizontale lijn. 

MOEILIJK?

Klinkt dit te moeilijk om steeds rekening mee te houden? Gewoon even oefenen. Voor je het weet, doe je niks anders meer. En nee, ik verdeel echt niet elk beeld dat ik zie in vakken. Als je even oefent met deze regel, ga je gevoelsmatig ook zonder die lijnen voor een nét wat interessantere compositie. 

LATEN DOEN?

Wil jij ook zo'n mooie serie foto's van jouw gezin? Boeken kan hier: www.preciouspeoplefotografie.nl/fotografie